Rostade rabarber med italiensk maräng

Du behöver 2 st rabarberstjälkar 2–4 beroende på storlek 0.5 l rabarbersaft koncentrerad 50 g hallon Italiensk maräng 70 g vatten 180 g socker 15...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st rabarberstjälkar 2–4 beroende på storlek
  • 0.5 l rabarbersaft koncentrerad
  • 50 g hallon

Italiensk maräng

70 g vatten
180 g socker
15 g glykos
90 g äggvita
1 st citron skalet

Lakritsyoghurt

4 msk turkisk yoghurt
1 msk strösocker
0.5 st citron juice
1 cm lakritsstång
4 st kvistar dragon
8 st maränger hårda

Gör så här

1
Skala och skär ner rabarbern i 10 cm långa stänger. Lägg i en eldfast form och slå på koncentrerad rabarbersaft och hallon. Täck med aluminiumfolie och baka i ugn på 140 grader tills de är mjuka, med lite spänst, ta ut och låt svalna.

2
Bränn av med en bruléebrännare på ytan (ev pudra med lite socker).

3
Skär rabarberstängerna i skivor, behåll ursprungsformen.

4
Maräng Koka upp vatten, socker och glykos till 121 grader.

5
Börja vispa äggvitan.

6
När sockerlagen har nått 124 grader, tillsätt sockerlagen i äggvitan i en tunn stråle under kraftig vispning. Tillsätt finrivet citronskal och vispa tills smeten är sval. Förvara smeten i en spritspåse. Spritsa en sträng med maräng på varje rabarber och bränn av.

7
Yoghurt Blanda yoghurt med lite socker och citronjuice. Stryk i botten av en tallrik, riv lakritsstång över, alternativt smaksätt yoghurten med lakrits.

8
Toppa med rabarber/maräng,

9
dragon och hårda maränger.

10
För att få lite konsistens kan man ugnsbaka lite gårdagsbröd med olivolja och socker till krutonger och servera till eller under rätten.


Kommentar:
Receptet är hämtat ur kokboken “Pauls kök” av Paul Svensson.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top