Rotfruktssoppa med citronkräm

Du behöver 1,2 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten) 1 purjolök 3 potatisar, ca 250 g 2-3 morötter, ca 300 g 1 bit rotselleri, ca 150...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1,2 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
  • 1 purjolök
  • 3 potatisar, ca 250 g
  • 2-3 morötter, ca 300 g
  • 1 bit rotselleri, ca 150 g
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • Citronkräm
  • 1 1/2 dl kesella, 10%
  • 1-2 msk hackad timjan, gärna citrontimjan
  • 1 tsk rivet skal av citron
  • 1 tsk pressad saft av citron
  • 1 krm salt
  • Att servera till:
  • knäckebröd
  • ost

Gör så här

1
1. Koka upp buljongen i en gryta, stor nog för soppkok.

2
2. Skölj, ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skala och skär potatis, morötter och selleri i mindre bitar. Skala vitlöksklyftor. Lägg rotfrukter och vitlök i grytan.

3
3. Låt koka under lock cirka 10 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.

4
4. Smaksätt kesellan med timjan, citronskal, citronsaft och salt.

5
5. Servera soppan med citronkrämen till samt knäckebröd och ost. Bjud på äppelriddare som dessert.


Kommentar:
Äppelriddare passar bra som efterrätt. Gör dem i smörgåsgrillen. Skölj, kärna ur och fintärna 1 äpple. Blanda samman 1 dl kesella, 10%, 1 msk socker och 1 tsk vardera av mald kanel och kardemumma. Bred ut krämen på 2 vita brödskivor. Strö över äpplena och lägg på ytterligare 2 brödskivor. Stek riddarna i 1 msk smör eller margarin i en smörgåsgrill tills de fått fin färg. Skär i trekanter och servera med en klick vaniljglass.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top