Du behöver
- 1,2 liter grönsaksbuljong (tärning + vatten)
- 1 purjolök
- 3 potatisar, ca 250 g
- 2-3 morötter, ca 300 g
- 1 bit rotselleri, ca 150 g
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- Citronkräm
- 1 1/2 dl kesella, 10%
- 1-2 msk hackad timjan, gärna citrontimjan
- 1 tsk rivet skal av citron
- 1 tsk pressad saft av citron
- 1 krm salt
- Att servera till:
- knäckebröd
- ost
Gör så här
1
1. Koka upp buljongen i en gryta, stor nog för soppkok.
2
2. Skölj, ansa och skär purjolöken i mindre bitar. Skala och skär potatis, morötter och selleri i mindre bitar. Skala vitlöksklyftor. Lägg rotfrukter och vitlök i grytan.
3
3. Låt koka under lock cirka 10 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
4
4. Smaksätt kesellan med timjan, citronskal, citronsaft och salt.
5
5. Servera soppan med citronkrämen till samt knäckebröd och ost. Bjud på äppelriddare som dessert.
Äppelriddare passar bra som efterrätt. Gör dem i smörgåsgrillen. Skölj, kärna ur och fintärna 1 äpple. Blanda samman 1 dl kesella, 10%, 1 msk socker och 1 tsk vardera av mald kanel och kardemumma. Bred ut krämen på 2 vita brödskivor. Strö över äpplena och lägg på ytterligare 2 brödskivor. Stek riddarna i 1 msk smör eller margarin i en smörgåsgrill tills de fått fin färg. Skär i trekanter och servera med en klick vaniljglass.