Du behöver
- 200 g morötter
- 200 g rotselleri
- 200 g palsternacka
- 1 st gul lök
- 2 msk olivolja
- salt peppar
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 l grönsaksbuljong varm
- 2 dl crème fraîche
- 1 st basilika knippe
- 1 st persilja knippe
Gör så här
1
Värm ugnen till 225 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i cirka 2 centimeter stora bitar. Skala löken och klyfta den.
2
Lägg allt på en plåt och ringla över olivolja. Blanda noga. Krydda med salt och peppar. Lägg på vitlöksklyftorna med skalet kvar.
3
Rosta i ugnen i cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt.
4
Mixa alla grönsakerna utom vitlöksklyftorna med grönsaksbuljongen till en slät soppa.
5
Pressa ut vitlöksklyftorna i en skål, mosa och blanda med crème fraiche.
6
Finhacka örterna och vänd ned dem i krämen, smaka av med salt och peppar.
7
Klicka lite kräm i den varma soppan och servera den med ett gott bröd.
Rotfrukter blir ofta liggande i grönsakslådan, men rostade och mixade till en soppa kommer de verkligen till sin rätt.