Du behöver
- 3 dl gräddfil
- 200 gram smör
- 1 liten fin rotselleri, skalad
- 4 dl röda och svarta vinbär
- 1 msk råsocker
- pulver på torkade slånbär (kan uteslutas)
Gör så här
1
Häll gräddfilen i ett kaffefilter i en tratt med ett kärl under. Ställ kallt 1 timme så vasslen rinner bort.
2
Lägg smöret i en varm stekpanna. Bryn rotsellerin runt om i smöret utan att det bränner och baka den i ugn på 130 grader tills den är mjuk när du klämmer på den, det tar cirka 1 1/2 timme. Vänd på den då och då under tillagningen. Häll av 4 msk av smöret över vinbären och rör om så de blir varma tillsammans med sockret. Skiva upp sellerin och lägg på tallrikar, toppa med den avhängda gräddfilen och vinbären.
3
Tips! Sellerin kan bakas i förväg för att sedan skivas och ljummas i mikron vid servering.
Recept från PM & Vänners köksmästare Simon Lennblad.