Baka som proffsen – Saftiga lussekatter med fördeg

Att göra en så kallad fördeg som får vila en stund innan du blandar i resten av ingredienserna gör lussekatterna ännu saftigare och godare.

Tillagningstid: 50 minuter
25 stycken

Du behöver

Saffransdeg

2 dl mjölk ca 37 grader
1 g saffran
25 g jäst
1 krm salt
3.5 dl mjöl (210 g)
50 g smör rumstempererat
0.5 dl matlagningsyoghurt
1 dl socker
1 st ägg
5 dl vetemjöl (300 g)
1 st ägg till pensling
russin till dekoration

Gör så här

1
Gör en fördeg på mjölk, saffran, jäst, salt och mjöl, låt den sedan vila i 20 minuter. Blanda sedan i övriga ingredienser till en fin deg. Känns degen för kladdig, tillsätt lite mera mjöl. Rulla sedan ut dina lussekatter och låt jäsa till dubbla storleken.

2
Sätt ugnen på 210 grader.

3
Pensla lussekatterna med ägg, dekorera med russin och grädda i cirka 6 minuter beroende på storlek.


Kommentar:
Tid 50 minuter + jästid. Satsen ger ca 20 – 30 bullar. Receptet är reviderat 20121206 med en större mjölmängd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top