Du behöver
- 500 g betor, röda, gula eller polka
- 3 dl grovt salt
- 2 msk plockad krondill
- 2 msk olivolja
- flingsalt
- 200 g blandade tomater
- 3 vitlöksklyftor, krossade
- några kvistar timjan
- salt, socker, svartpeppar
- 1 dl mjölk
- 1 dl creme fraiche
- 1 dl riven prästost
- citronskal av 1/2 citron
- citronsaft efter smak
- salt
- 400 g nykokt färskpotatis
- hyvlad prästost
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150 grader. Skala en femtedel av betorna. Skiva dem tunt på mandolin eller med osthyvel. Lägg i isvatten. Låt rinna av före servering och krydda då med lite olivolja och salt.
2
Lägg resterande betor på det grova saltet i en ugnsform och ugnsbaka i cirka 45 minuter eller tills de blir mjuka.
3
Låt svalna och dra sedan av skalet med kniv eller använd fingrarna.
4
Dela betorna och krydda dem med krondill, olja och salt.
5
Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i en oljad eller papprad ugnsform och blanda med krossad vitlök och timjan. Krydda med salt, peppar och socker.
6
Baka i ugnen på 150 grader i cirka 30 minuter, eller tills de torkar lätt.
7
Prästostsås: Koka upp mjölk och creme fraiche. Dra åt sidan, och tillsätt ost och citronskal. Mixa slätt. Smaka av med citronskal, -saft och salt.
8
Lägg upp betor, bakade och råhyvlade, torkade tomater, nykokt potatis och prästostsås på tallrikar, toppa med plockad krondill och hyvlad prästost.