Saltbakade betor med torkade tomater

Du behöver 500 g betor, röda, gula eller polka 3 dl grovt salt 2 msk plockad krondill 2 msk olivolja flingsalt 200 g blandade tomater...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500 g betor, röda, gula eller polka
  • 3 dl grovt salt
  • 2 msk plockad krondill
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt
  • 200 g blandade tomater
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • några kvistar timjan
  • salt, socker, svartpeppar
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl riven prästost
  • citronskal av 1/2 citron
  • citronsaft efter smak
  • salt
  • 400 g nykokt färskpotatis
  • hyvlad prästost

Gör så här

1
Sätt ugnen på 150 grader. Skala en femtedel av betorna. Skiva dem tunt på mandolin eller med osthyvel. Lägg i isvatten. Låt rinna av före servering och krydda då med lite olivolja och salt.

2
Lägg resterande betor på det grova saltet i en ugnsform och ugnsbaka i cirka 45 minuter eller tills de blir mjuka.

3
Låt svalna och dra sedan av skalet med kniv eller använd fingrarna.

4
Dela betorna och krydda dem med krondill, olja och salt.

5
Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i en oljad eller papprad ugnsform och blanda med krossad vitlök och timjan. Krydda med salt, peppar och socker.

6
Baka i ugnen på 150 grader i cirka 30 minuter, eller tills de torkar lätt.

7
Prästostsås: Koka upp mjölk och creme fraiche. Dra åt sidan, och tillsätt ost och citronskal. Mixa slätt. Smaka av med citronskal, -saft och salt.

8
Lägg upp betor, bakade och råhyvlade, torkade tomater, nykokt potatis och prästostsås på tallrikar, toppa med plockad krondill och hyvlad prästost.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top