Satay Gai – thailändska spett

Du behöver 1 tsk gurkmeja 1 tsk smält smör 1 msk mjölk 1 msk kokosmjölk 2 msk satayblandning (färdig kryddblandning) 300 g kycklingfilé Jordnötssås: 2...


4 portioner

Du behöver

  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk smält smör
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk kokosmjölk
  • 2 msk satayblandning (färdig kryddblandning)
  • 300 g kycklingfilé

Jordnötssås:

2 msk chilipasta thailändsk, nam phrik pao
2.5 dl kokosmjölk
1 tsk salt
2 msk strösocker
1 msk fisksås (eller oystersås)
1.25 dl jordnötter rostade
1 msk sesamfrön rostade

Gurkdip:

0.5 dl vatten
4 msk strösocker
1 msk vinäger
1 tsk salt
1 st slanggurka
3 st rödlökar
1 st chilifrukt röd och 1 grön

Gör så här

1
Rör samman alla ingredienser, utom kycklingen. Skär filéerna i avlånga skivor, ca 1/2 cm tjocka, 2 cm breda och 8 cm långa. Pensla med marinaden och låt dra i kylskåp 2 timmar.

2
Trä upp kycklingskivorna på blötlagda trägrillspett. Grilla dem tills de blir gyllene. Vänd dem då och då, och pensla dem med kokosmjölk.

3
Jordnötssås:

4
Fräs chilipastan i en kastrull under omrörning, under tiden som kokosmjölken skedas i.

5
Tillsätt salt, socker, fisksås och lägg till slut i väl hackade jordnötter (går bra med några varv i matberedare) samt sesamfrö.

6
Servera såsen i små portionsskålar att doppa kycklingbitar i, vartefter man äter.

7
Gurkdip:

8
Koka upp vatten med socker. Tillsätt därefter vinäger och salt. Låt det stå och kallna.

9
Skär gurka, rödlök och chili i pyttesmå tärningar. Blanda väl.

10
Servera såsen i små skålar att doppa kycklingbitar i.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top