Semlor med citronrasp

Du behöver 2.5 dl mjölk 50 g jäst 50 g smör rumsvarmt 0.5 dl sirap vit 1 krm salt 1 st ägg mjöl till utbakning...


8 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g smör rumsvarmt
  • 0.5 dl sirap vit
  • 1 krm salt
  • 1 st ägg
  • mjöl till utbakning

Fyllning beräknat för en semla:

1 dl mandelmassa (ca 30 g) grovt riven
citron rivet skal från 1/2
0.5 dl Vispad grädde

Dekor:

florsocker ca 1 tsk per semla

Gör så här

1
Värm mjölken till 37 grader (fingervärme). Vispa ut jästen i vätskan. Tillsätt smöret i klickar, sirap, salt och ägg. Arbeta inte ner mer mjöl än nödvändigt. Mängden beror lite på hur stort ägget är. Låt jäsa i cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.

2
Dela degen i 8-10 bitar och rulla dem till bollar. Låt jäsa på bakplåtspapper på plåt i ytterligare 30 minuter. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme cirka 10 minuter.

3
Skär av lock på bullarna. Fyll med mandelmassan som blandats med citronskal och grädde. Lägg på locket och garnera med florsockret.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top