Sesamstekt lax med rotsakskräm

Du behöver 300 g morötter 300 g rotselleri salt 4 st laxfilé skinn- och benfri 1 dl sesamfrön gärna både vita och svarta 1 st...

Tillagningstid: 25 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g morötter
  • 300 g rotselleri
  • salt
  • 4 st laxfilé skinn- och benfri
  • 1 dl sesamfrön gärna både vita och svarta
  • 1 st gurka liten
  • 1 st äpple grönt
  • 0.5 dl dill fint hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 100 g färskost
  • svartpeppar

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala morötterna och rotsellerin och skär dem i centimeterstora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, cirka 10–15 minuter. Låt rinna av.

2
2. Salta under tiden laxbitarna lätt och rulla dem i sesam-fröna. Lägg dem i en ugnstålig form och baka dem i 12–15

3
minuter, de får gärna ha en rosa kärna i mitten.

4
3. Skala och kärna ur gurkan och äpplet medan laxen är i ugnen och rotfrukterna kokar. Skär dem i små tärningar och blanda med dill, olivolja och citron i en skål. Mixa de avrunna morötterna och rotsellerin med färskosten. Smaka av med salt och peppar och servera med laxen och den gröna salladen.


Kommentar:
Sesamknaprig lax, krämiga rotfrukter och krispig gurksallad ger härliga kontraster i smak och textur.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top