Du behöver
- 300 g morötter
- 300 g rotselleri
- salt
- 4 st laxfilé skinn- och benfri
- 1 dl sesamfrön gärna både vita och svarta
- 1 st gurka liten
- 1 st äpple grönt
- 0.5 dl dill fint hackad
- 1 msk olivolja
- 1 msk pressad citron
- 100 g färskost
- svartpeppar
Gör så här
1
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala morötterna och rotsellerin och skär dem i centimeterstora bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, cirka 10–15 minuter. Låt rinna av.
2
2. Salta under tiden laxbitarna lätt och rulla dem i sesam-fröna. Lägg dem i en ugnstålig form och baka dem i 12–15
3
minuter, de får gärna ha en rosa kärna i mitten.
4
3. Skala och kärna ur gurkan och äpplet medan laxen är i ugnen och rotfrukterna kokar. Skär dem i små tärningar och blanda med dill, olivolja och citron i en skål. Mixa de avrunna morötterna och rotsellerin med färskosten. Smaka av med salt och peppar och servera med laxen och den gröna salladen.
Sesamknaprig lax, krämiga rotfrukter och krispig gurksallad ger härliga kontraster i smak och textur.