Skogssvampsoppa med crème fraîche

Du behöver schalottenlök (ca 150 g) 5 dl trattkantareller rensade 3.5 st karljohanssvampar 500 g potatis mjölig 2.5 msk smör 7.5 dl hönsbuljong från tärning...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • schalottenlök (ca 150 g)
  • 5 dl trattkantareller rensade
  • 3.5 st karljohanssvampar
  • 500 g potatis mjölig
  • 2.5 msk smör
  • 7.5 dl hönsbuljong från tärning
  • 2 dl crème fraîche
  • salt peppar

Till garnering och servering:

1 dl trattkantareller
2 msk olivolja
peppar
örter t ex timjan
4 st baguette portionsbitar

Gör så här

1
1 Skala och hacka lök, hacka svamp, skala och tärna potatis.

2
2 Hetta upp smöret i en gryta. Fräs löken i smöret cirka 3 minuter. Lägg i svampen och fräs cirka 5 minuter. Tillsätt potatisen och häll på hälften av buljongen, koka tills potatisen är helt mjuk, cirka 15 minuter. Ta kastrullen från värmen, mixa soppan slät med stavmixer.

3
3 Späd soppan med resten av buljongen till önskad konsistens. Rör i crème fraîchen och ge soppan ett uppkok. Smaka av med salt och peppar.

4
4 Fräs svampen till garneringen i oljan i cirka 3 minuter.

5
5 Fördela soppan i skålar. Toppa med svamp och droppa över stekoljan. Peppra och garnera med timjan. Servera med bröd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top