Smördegstarte med fänkål

Du behöver 2 st fänkål små stånd 2 st gula lökar 1 st rött äpple 25 g smör 2 msk olivolja 2 msk socker 1...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 st fänkål små stånd
  • 2 st gula lökar
  • 1 st rött äpple
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk socker
  • 1 msk citronsaft färskpressad
  • 1 st rulle kyld smördeg
  • 1 dl crème fraîche
  • salt svartpeppar
  • 100 g getost utan kanter

Gör så här

1
1?. Ansa fänkålen och skala löken. Skiva allt i centimeterbreda skivor. Skär äpplet i 0,5 centimeter tjocka halvmånar. Smält smöret med olivoljan i en stekpanna. Lägg i lök och fänkål, stek på medelvärme i 8–10 minuter; vänd ett par gånger under tiden men låt vara mellan varven. Tillsätt socker och citron och stek tills sockret smält och allt är karamelliserat. Ta av från värmen, tillsätt äpplet och vänd samman försiktigt.

2
2?. Värm ugnen till 200 grader. Rulla ut smördegen, dela den på längden för två avlånga pajer, eller gör en stor. Skåra degen en centimeter från kanten utan att skära igenom helt. Nagga degen med en gaffel innanför kanten. Förgrädda i 10 minuter och nagga i mitten igen om degen puffat upp.

3
3. Bred crème fraiche innanför kanten och lägg på den karamelliserade fänkålen, löken och äpplet. Krydda med salt och svartpeppar. Smula över osten och grädda i ytterligare 8–10 minuter eller tills osten fått lite färg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top