Smörstekt abborre med gemlastuvning

Du behöver 600 g små ”stenkulor” av jordärtskocka (eller motsvarande mängd stora, skurna i bitar) skalade 2 dl vispgrädde 3 dl mjölk 4 st schalottenlökar...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 600 g små ”stenkulor” av jordärtskocka (eller motsvarande mängd stora, skurna i bitar) skalade
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 4 st schalottenlökar små i skivor
  • salt och peppar
  • 16 st kokta insjökräftor skalade
  • 1 dl dill plockad
  • 8 st stora, fjällade abborrfiléer
  • smör normalsaltat
  • salt och vitpeppar
  • 4 st kantareller nyplockade

Gör så här

1
Lägg jordärtskockorna i en kastrull och häll på vispgrädde och mjölk.

2
Koka upp, lägg i skivorna av schalottenlöken och låt sedan sjuda försiktigt under ständig omrörning så att det inte bränner vid i botten medan skockorna blir genomkokta.

3
Smaka av med salt och peppar och vänd ner de skalade kräftstjärtarna och den plockade dillen i serveringsögonblicket.

4
Stek abborren, börja med skinnsidan, i smör. Salta och krydda med vitpeppar.

5
Stek de gula kantarellerna i smör. Smaka av med salt och peppar.

6
Servera abborrfiléerna med kantareller och gemlastuvningen.


Kommentar:
Receptet är hämtat ur boken ”Sveriges godaste mat”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top