Du behöver
- 600 g små ”stenkulor” av jordärtskocka (eller motsvarande mängd stora, skurna i bitar) skalade
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- 4 st schalottenlökar små i skivor
- salt och peppar
- 16 st kokta insjökräftor skalade
- 1 dl dill plockad
- 8 st stora, fjällade abborrfiléer
- smör normalsaltat
- salt och vitpeppar
- 4 st kantareller nyplockade
Gör så här
1
Lägg jordärtskockorna i en kastrull och häll på vispgrädde och mjölk.
2
Koka upp, lägg i skivorna av schalottenlöken och låt sedan sjuda försiktigt under ständig omrörning så att det inte bränner vid i botten medan skockorna blir genomkokta.
3
Smaka av med salt och peppar och vänd ner de skalade kräftstjärtarna och den plockade dillen i serveringsögonblicket.
4
Stek abborren, börja med skinnsidan, i smör. Salta och krydda med vitpeppar.
5
Stek de gula kantarellerna i smör. Smaka av med salt och peppar.
6
Servera abborrfiléerna med kantareller och gemlastuvningen.
Receptet är hämtat ur boken ”Sveriges godaste mat”.