Sockersaltade ankbröst med whiskysås

Du behöver 5 st ankbröst färska eller tinade, putsade 2 dl strösocker 2 dl salt 2 msk smör eller neutral olja 1.5 tsk svartpeppar nymalen...


10 portioner

Du behöver

  • 5 st ankbröst färska eller tinade, putsade
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl salt
  • 2 msk smör eller neutral olja
  • 1.5 tsk svartpeppar nymalen

Sås:

1 st lök hackad gul
1 st palsternacka fintärnad
3 st vitlöksklyftor fintärnade
2 msk olja
1 dl strösocker
2 dl rödvin
4 msk balsamvinäger
3 dl kalvbuljong
2 msk whiskey (Caol Ila)

Gör så här

1
Snitta fettet på brösten i ett rutmönster. Blanda salt och socker i en stor plastpåse. Lägg i ankbrösten och vänd runt tills alla ytorna är täckta av sockerbladningen. Förslut och låt ligga i kyl över natt.

2

3
Ta fram köttet någon timme före tillagning. Bryn brösten, fettsidan nedåt först, i het panna med fettet. Peppra. Lägg över i ugnspanna och efterstek i ugn cirka 15 minuter, tills innertemperaturen på tjockaste stället är 52 grader. Ta ut och svep alfolie runt. Låt vila 20 minuter före skivning.

4

5
Sås:

6
Stek lök, palsternacka och vitlök mjuka i olja, strö på socker och rör om. Tillsätt vin och vinäger och koka ihop på hög värme tills halva vätskan återstår. Tillsätt buljong, låt sjuda ihop lite och mixa såsen slät med stavmixer. Smaka av med whiskyn och red av om så önskas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top