Sommarfrestelser med vaniljfyllning

Du behöver 50 g jäst för söta degar 2.5 dl kaffegrädde 1 st ägg 0.5 dl strösocker 7.5 dl vetemjöl 300 g smör Fyllning 100...

Tillagningstid: 60 minuter
30 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst för söta degar
  • 2.5 dl kaffegrädde
  • 1 st ägg
  • 0.5 dl strösocker
  • 7.5 dl vetemjöl
  • 300 g smör

Fyllning

100 g smör
2 msk strösocker
0.5 msk vaniljsocker

Pensling

1 st ägg

Glasyr

2 dl florsocker
1.5 msk vatten
1 tsk citronsaft
karamellfärg ev ett par droppar

Gör så här

1
Smula jästen i en stor bunke och blanda med den kalla grädden. Rör ner ägg, socker och mjöl. Arbeta samman till en deg.

2
Kavla ut degen till en cirka 25 x 25 centimeter stor kvadrat och lägg tunna skivor av smöret på halva degen. Vik över den andra halvan och tryck till i kanterna.

3
Kavla till en ny kva­d­rat. Vik degbiten tre gånger och kavla på nytt ut en rektangel. Vrid en fjärdedels varv på degen innan du kavlar på nytt. Vik samman på samma sätt. Dela degen i två bitar. Låt degbitarna vila i kylen i 15–30 minuter.

4
Kavla ut två kvadratiska bitar, cirka 40 x 40 centimeter. Skär varje degbit i 16 rutor.

5
Blanda samman smör, strösocker och vaniljsocker. Klicka ut lite sockersmör i mitten på varje kaka. Dra samman ändarna in mot mitten och tryck till. Lägg kakorna i pappersformar på en bakplåt.

6
Låt kakorna jäsa i 2 timmar. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och grädda i cirka

7
8 minuter.

8
Blanda ingredienserna till glasyren och ringla den över de avsvalnade kakorna.


Kommentar:
Tid 1 timme + jästid. Vi bjuder på fem fikavänliga recept ur boken ”Sju sorters sommarkakor”.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top