Sparrisrisotto med kyckling

Du behöver 4 msk olivolja 2 st vitlöksklyftor hela 3.5 st rosmarin kvistar salt och nymalen svartpeppar 4 st kycklingfil Risotto: 2 st schalottenlökar hackade...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 msk olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor hela
  • 3.5 st rosmarin kvistar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 st kycklingfil

Risotto:

2 st schalottenlökar hackade
0.5 dl olivolja
3 dl carnaroliris (eller arborioris)
1.5 dl vitt vin
9.5 dl hönsbuljong varm
1 st sparris lättkokt och skuren i bitar
1.5 dl parmesanost riven
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

1
Kyckling: Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Lägg i vitlök och rosmarin så att olivoljan får smak.

2
Salta och peppra kycklingfiléerna, lägg dem i pannan och stek dem runt om på dryg medelvärme i cirka 10–12 minuter. Låt vila.

3
Risotto: Fräs löken i olivoljan i en kastrull utan att den tar färg i cirka 3 minuter på medelvärme.

4
Höj värmen och lägg i riset, rör om i 1 1/2 minut. Häll på vinet och låt det koka in nästan helt. Sänk värmen något och häll på den varma buljongen, cirka 1 deciliter i taget, rör hela tiden.

5
När all buljongen är tillsatt ska risotton vara krämig och lös, men riskornen ska ha ett tydligt tuggmotstånd. Kokningen tar 17–18 minuter.

6
Tillsätt sparrisen de sista 2–3 minuterna. Blanda i den rivna parmesanen. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar. Späd med lite buljong eller vatten om risotton blir för tjock.

7
Skiva upp kycklingen och servera till risotton, bjud extra parmesan och lite olivolja att ringla över vid sidan om.


Kommentar:
Till servering: riven parmesan och olivolja

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top