Spenatpaj med lax och ägg

Du behöver Botten 1 1/2 dl grahamsmjöl 90 g (1 1/2 dl ) vetemjöl 3/4 tsk salt 2 duttar kajennpeppar 125 g smör Fyllning 1...

Tillagningstid: 75 minuter
0 portioner

Du behöver

  • Botten
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 90 g (1 1/2 dl ) vetemjöl
  • 3/4 tsk salt
  • 2 duttar kajennpeppar
  • 125 g smör
  • Fyllning
  • 1 kg färsk spenat
  • 2 msk olja
  • flingsalt, svartpeppar
  • 4 ägg (eller 8 äggvitor)
  • 3 dl mjölk
  • 300 g portionsbitar färsk
  • eller rimmad laxfilé
  • 8 äggulor

Gör så här

1
Värm ugnen till 225 grader. Mixa mjöl, salt och kajenn med smör till deg. Tryck ut jämnt i en pajform, cirka 25 cm tvärsöver och upp på kanterna. Stötta kanten med dubbel aluminiumfolie, pricka bottnen tätt och förgrädda 10 minuter. Låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 200 grader.

2
Skölj och skaka av spenaten. Fräs en fjärdedel i taget i lite olja i het stekpanna, tills det mesta vattnet försvunnit. Rör om ofta, salta och peppra under tiden. Fördela i formen.

3
Vispa samman ägg(vitor) och mjölk med 1 tsk salt och 2–3 kryddmått kajennpeppar, häll över spenaten och grädda 30 minuter. Ta ut.

4
Dela under tiden laxen i grova stavar. Peta gropar i pajen till laxbitar och äggulor, fördela dem. Grädda ytterligare 10 minuter.


Kommentar:
Tips! Skilj ägg så här: Knäck ägget försiktigt och häll i låg skål. Ta en ren petflaska, krama den lätt och vila mynningen mot gulan. Släpp kramen och lyft, utan tryck, gulan dit du ska ha den. Testa, det funkar!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top