Spenatpaj med rökt sik

Du behöver 180 g (3 dl) grahamsmjöl 125 g kallt smör 3/4 tsk salt 2 citroner, det yttersta rivna skalet 1 kg sköljd färsk spenat...

Tillagningstid: 90 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 180 g (3 dl) grahamsmjöl
  • 125 g kallt smör
  • 3/4 tsk salt
  • 2 citroner, det yttersta rivna skalet
  • 1 kg sköljd färsk spenat
  • 4 dl matkvarg
  • 1 dl kokbar creme fraiche
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm nymalen (vit)peppar
  • 5 ägg
  • 400 g filé av rökt sik
  • 250 g färsk spenat eller mangold till pynt
  • dillkvistar

Gör så här

1
Värm ugnen till 200 grader. Häll mjöl, bitskuret smör, salt och citronriv i matberedaren, mixa till jämn deg. Tryck ut den i papprad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, låt degen nå 4–5 centimeter upp på kanten. Stötta kanten med flerdubblad aluminiumfolie, pricka bottnen tätt. Förgrädda 12 minuter.

2
Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

3
Fyllning Grovstrimla spenaten och stek cirka en tredjedel i taget i en aning olja i het stekpanna. Salta och peppra, rör om tills spenaten inte släpper mera vätska. Ta upp.

4
Rör kvargen med creme fraiche, salt, peppar och ägg till jämn smet. Fördela spenaten i pajskalet (nu utan folie). Häll äggsmeten över och grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter, tills fyllningen stelnat. Ta ut, låt svalna.

5
Fördela benfritt sikkött över pajen på spenatbladigt fat, och pynta med dill.

6
Kan kylas över natt, eller eventuellt frysas en vecka.


Kommentar:
Tips! Spenaten kan bytas mot mangold. Böckling, makrill
eller varmrökt lax kan ersätta siken.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top