Du behöver
- 180 g (3 dl) grahamsmjöl
- 125 g kallt smör
- 3/4 tsk salt
- 2 citroner, det yttersta rivna skalet
- 1 kg sköljd färsk spenat
- 4 dl matkvarg
- 1 dl kokbar creme fraiche
- 1 1/2 tsk salt
- 2 krm nymalen (vit)peppar
- 5 ägg
- 400 g filé av rökt sik
- 250 g färsk spenat eller mangold till pynt
- dillkvistar
Gör så här
1
Värm ugnen till 200 grader. Häll mjöl, bitskuret smör, salt och citronriv i matberedaren, mixa till jämn deg. Tryck ut den i papprad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, låt degen nå 4–5 centimeter upp på kanten. Stötta kanten med flerdubblad aluminiumfolie, pricka bottnen tätt. Förgrädda 12 minuter.
2
Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
3
Fyllning Grovstrimla spenaten och stek cirka en tredjedel i taget i en aning olja i het stekpanna. Salta och peppra, rör om tills spenaten inte släpper mera vätska. Ta upp.
4
Rör kvargen med creme fraiche, salt, peppar och ägg till jämn smet. Fördela spenaten i pajskalet (nu utan folie). Häll äggsmeten över och grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter, tills fyllningen stelnat. Ta ut, låt svalna.
5
Fördela benfritt sikkött över pajen på spenatbladigt fat, och pynta med dill.
6
Kan kylas över natt, eller eventuellt frysas en vecka.
Tips! Spenaten kan bytas mot mangold. Böckling, makrill
eller varmrökt lax kan ersätta siken.