Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 1 tsk salt
- 0.5 dl kallpressad rapsolja
- 1 msk mörk sirap
- 1 st morot grovt riven
- 1.5 dl grovt rågmjöl
- 11.5 dl vetemjöl
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl linfrö
- 1 dl sesamfrö
Till pensling
1 st ägg
Gör så här
1
Lös jästen i lite av vattnet. Häll på resten samt salt, olja, sirap och riven morot och rör ihop. Tillsätt mjöl och frön men spara 2 matskedar av varje sort att strö över. Arbeta väl till en lös deg och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
2
Sätt ugnen på 225 grader.
3
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord, dela i två. Rulla ut och skär varje del i cirka 10 bitar. Rulla till frallor och lägg på papprad plåt. Jäs 20 minuter. Pensla med ägg och strö på frön. Grädda lite över mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Frallorna går bra att frysa.
Detta är ett läsarrecept av Lizbeth Källström i Nässjö.