Stekt ankbröst med gräddsås

Du behöver 2 st ankbröst (ca 700 g) salt och peppar 2 st schalottenlökar finhackade smör att steka i 1 msk maizena 1 dl vatten...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st ankbröst (ca 700 g)
  • salt och peppar
  • 2 st schalottenlökar finhackade
  • smör att steka i
  • 1 msk maizena
  • 1 dl vatten
  • 1 st kycklingbuljongtärningar
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk socker
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 dl svartvinbärssylt (eller lingonsylt)
  • 6 dl mjölk
  • 1 st kycklingbuljongtärningar
  • 2 dl polenta
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 250 g sojabönor frysta, tinade och tillagade enligt förpackningens anvisning
  • 1 st squash delad och skivad
  • 200 g färsk spenat
  • 1 st vitlöksklyfta pressad

Gör så här

1
1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär centimeterstora rutor med en vass kniv i skinnet på ankbrösten och lägg dem med skinnsidan nedåt i en kall stekpanna. Sätt på värmen och stek tills skinnet blivit gyllenbrunt och välstekt, cirka 10 minuter. Det behövs inget extra fett förutom det som smälter ut från ankbrösten. Salta och peppra.

2
2. Vänd och stek också köttsidan för att få en fin stekyta. Lägg över ankbrösten i en liten ugnsform med skinnsidan uppåt och stek klart i ugnen till innertemperatur 70 grader, cirka 15 minuter. Använd köttermometer. Ta sedan ut köttet och låt det vila under ugnsfolie.

3
3. Gör såsen. Fräs schalottenlök i 2 msk smör i en kastrull. Strö över majsenaredning och vispa i vatten. Smula i buljongtärningar och vispa i matlagningsgrädde och soja. Låt puttra i några minuter. Smaksätt med socker, salt och vinbärssylt.

4
4. Koka upp mjölk och buljongtärning. Rör i polentan och låt småkoka i 5 minuter under omrörning. Rör i grädde och smaka av med salt. Ta polentan från värmen och lägg på ett lock.

5
5. Fräs grönsakerna i smör i het panna i några minuter till fin färg, tillsätt vitlöken efter halva tiden, salta och peppra. Skiva ankbrösten och lägg upp med polenta och grönsaksfräs. Häll lite sås på köttet och servera resten av såsen till.


Kommentar:
Skär upp köttet precis före servering. Istället för potatismos har vi kokat ett gräddigt mos av polenta.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top