Stekt kalkonrulad med extra fyllning

Du behöver 1.5 st schalottenlökar 100 g smör eller ankfett 2 st selleristänger 200 g bröd dagsgammalt vitt 1 st citron det yttersta rivna skalet...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 st schalottenlökar
  • 100 g smör eller ankfett
  • 2 st selleristänger
  • 200 g bröd dagsgammalt vitt
  • 1 st citron det yttersta rivna skalet
  • 100 g aprikoser eller gula russin
  • 200 g tranbär mjuktorkade
  • 1.5 msk salvia finhackad färsk
  • 2 msk slätpersilja finhackad
  • 1 dl äppelmust
  • 0.5 dl madeiravin eller portvin
  • 1 st kalkonlårfilé ca 1 kg
  • salt, svartpeppar

Madeirasås:

5 dl kycklingbuljong
2 dl madeiravin (eller portvin)
1 dl grädde
1 dl vetemjöl
1 dl äppelmust
salt peppar
2 msk vinbärsgelé

Gör så här

1
Värm ugnen till 125 grader. Finhacka löken, mjukstek på knapp medelvärme 7–10 minuter med 1 msk fett. Ta upp, låt svalna. Strimla och tärna selleristängerna, fräs helt kort i en aning fett. Ta upp, låt svalna.

2
Hacka eller mixa brödet till grova smulor. Lägg i bunke med lök, selleri och citronskal. Grovhacka frukten och tillsätt den. Blanda i hackade örter,

3
50 g rumsvarmt smör, äppelmust och madeira eller portvin.

4
Lägg kalkonlårsfilén med skinnet neråt på skärbräda. Salta och peppra köttsidan och lägg i någon deciliter fyllning där det går. Rulla ihop till en så jämn stek som möjligt och vira snöre runt, ganska stramt. Knyt ihop. Salta och peppra utsidan. (Resterande fyllning gräddas i smorda portionsformar bredvid steken cirka 20 minuter.)

5
Bryn steken till fin färg runtom i stekpanna med ett par matskedar fett på näst högsta värme. Lägg i ugnsform, sätt in probetermometer och ställ mitt i ugnen.

6
Köttet ska bli 70 grader i mitten, stekningen tar cirka 50

7
minuter. Låt steken vila i dubbel alfolie minst 15 minuter innan den skivas.

8
Om köttet fortfarande är rött när du börjar skiva: Skär i centimeterskivor och ställ in i ugnen 10 minuter till. Fågeln ska vara genomstekt.

9
Madeirasås: Koka upp buljong, vin och grädde i kastrull. Skaka mjölet jämnt med musten i skruvburk, sila ner under omrörning i sjudande sås-

10
vätska. Låt småputtra under lock minst 5 minuter, men gärna 30. Smaka av med salt, peppar och geléklick före servering.


Kommentar:
Tips Såsen kan göras i förväg och värmas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top