Stekt långa med blåmusslor

Du behöver 1 kg blåmusslor 2 st tomater 1 st fänkål liten 2 msk olivolja 0.5 st gul lök hackad 3 st vitlöksklyftor 2.5 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg blåmusslor
  • 2 st tomater
  • 1 st fänkål liten
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st gul lök hackad
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2.5 dl vin torrt vitt
  • 1 dl vispgrädde
  • 600 g långafilé (miljömärkt torsk, gös eller sej går också bra)
  • salt och nymalen vitpeppar
  • smör till stekning
  • potatis pressad

Gör så här

1
Skölj blåmusslorna väl. Kassera dem som inte är stängda och som inte sluter sig när du knackar på dem.

2
Snitta skalet på tomaterna och doppa dem 20–30 sekunder i kokande vatten. Spola dem kallt, dra av skalet, kärna ur och tärna.

3
Ansa fänkålen och strimla den. Fräs den i olivoljan tillsammans med lök och vitlök i ett par minuter utan att det tar färg. Lägg i musslorna och slå på vinet. Sätt på lock och koka tills musslorna öppnat sig, det tar 3–5 minuter, lyft locket och rör om någon gång under kokningen. Lyft upp musslorna och rensa bort dem som inte öppnat sig. Häll grädde i musselspadet och koka ihop under ett par minuter.

4
Skär fiskfiléerna i portionsbitar, salta och peppra. Stek i brynt smör med lite rapsolja, cirka 3 minuter på varje sida. Ös fiskbitarna med stekfettet ett par gånger när du vänt dem.

5
Lägg tillbaka musslorna i såsen tillsammans med tomattärningarna och koka upp så det blir varmt. Servera till fisken tillsammans med pressad potatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top