Stekt lax med örtrostad potatis

Du behöver potatis 700 g potatis färsk 1 msk olivolja 1 dl hackade örter t ex basilika och persilja salt sås 2 dl crème fraîche...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • potatis
  • 700 g potatis färsk
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl hackade örter t ex basilika och persilja
  • salt
  • sås
  • 2 dl crème fraîche
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 2 tsk fiskfond koncentrerad på flaska
  • 2 msk gräslök finskuren
  • salt och nymalen svartpeppar
  • lax
  • 4 bitar laxfilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 tsk rapsolja

Tillbehör

400 g småtomater gärna på kvist
2 tsk olivolja
flingsalt
citron

Gör så här

1
Potatis

2
Värm ugnen till 225 grader (eller 175 grader med varmluft). Skölj och skrubba potatisen, lägg den i långpannan. Ställ in i ugnen i 35–40 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Blanda örter och lite salt de sista 5 minuterna.

3
Sås Vispa ihop creme fraiche med vin och fond. Koka upp och låt koka ihop försiktigt under några minuter. Rör i gräslöken och smaka av med salt och svartpeppar.

4
Lax

5
Salta och peppra laxbitarna och halstra dem runt om i 3–4 minuter i het panna med en gnutta olja.

6
Ringla lite olivolja på tomaterna och baka dem med potatisen de sista 7–8 minuterna, krydda med flingsalt. Servera alltsammans med halvor eller klyftor av citron.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top