Du behöver
- ca 1,2 kg syrliga äpplen
- 100 g smör
- 1/2 dl (ljung)honung
- 2 msk strösocker
- 1 ask (5 plattor) fryst smördeg
Gör så här
1
Skölj äpplena, men skala dem inte. Det blir fin kaka om äppelskalen har olika färger. Dela varje äpple i fyra bitar, skär bort blomfäste, stjälk och kärnhus.
2
Smält smöret i en traktörpanna eller stekpanna med hög kant.
3
4
När smöret slutar skumma tillsätts honung och socker. Rör tills allt blandat sig.
5
Vänd äppelkvartarna i honungssmöret cirka 5 minuter tills äpplena börjar bli aningen mjuka. Lägg över dem i en form med tät botten, cirka 24 centimeter i diameter.
6
7
Tina smördegsplattorna. Lägg plattorna lite omlott, pensla kanten med aningen vatten så att de klistras ihop. Kavla ut plattorna så mycket att de gott och väl täcker formen.
8
Låt degplattan vila på bänken cirka 10 minuter innan den läggs ovanpå äpplena i formen. Pricka några hål så att ångan släpper ut.
9
10
Grädda kakan på nedre falsen i 200 grader 20–30 minuter tills ytan fått bra färg och äpplena är mjuka.
11
Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Sätt den gärna i kylskåp till dagen efter.
12
13
Vid serveringen stjälps kakan på ett fat. Sätt formen ett ögonblick på en varm spisplatta eller några minuter i varm ugn om äpplena vägrar släppa bottnen.
14
Servera med vispad vaniljsås och garnera gärna med några färska grönmyntablad.