Stjälpkaka med mycket äpplen

Du behöver ca 1,2 kg syrliga äpplen 100 g smör 1/2 dl (ljung)honung 2 msk strösocker 1 ask (5 plattor) fryst smördeg Gör så här...


0 portioner

Du behöver

  • ca 1,2 kg syrliga äpplen
  • 100 g smör
  • 1/2 dl (ljung)honung
  • 2 msk strösocker
  • 1 ask (5 plattor) fryst smördeg

Gör så här

1
Skölj äpplena, men skala dem inte. Det blir fin kaka om äppelskalen har olika färger. Dela varje äpple i fyra bitar, skär bort blomfäste, stjälk och kärnhus.

2
Smält smöret i en traktörpanna eller stekpanna med hög kant.

3

4
När smöret slutar skumma tillsätts honung och socker. Rör tills allt blandat sig.

5
Vänd äppelkvartarna i honungssmöret cirka 5 minuter tills äpplena börjar bli aningen mjuka. Lägg över dem i en form med tät botten, cirka 24 centimeter i diameter.

6

7
Tina smördegsplattorna. Lägg plattorna lite omlott, pensla kanten med aningen vatten så att de klistras ihop. Kavla ut plattorna så mycket att de gott och väl täcker formen.

8
Låt degplattan vila på bänken cirka 10 minuter innan den läggs ovanpå äpplena i formen. Pricka några hål så att ångan släpper ut.

9

10
Grädda kakan på nedre falsen i 200 grader 20–30 minuter tills ytan fått bra färg och äpplena är mjuka.

11
Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Sätt den gärna i kylskåp till dagen efter.

12

13
Vid serveringen stjälps kakan på ett fat. Sätt formen ett ögonblick på en varm spisplatta eller några minuter i varm ugn om äpplena vägrar släppa bottnen.

14
Servera med vispad vaniljsås och garnera gärna med några färska grönmyntablad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top