Surdegsknäcke med havre

Du behöver 2 dl pumpafrön och solrosfrön 250 g havregryn 1 msk honung mild 2.5 dl vatten rumstempererat 1 st burk vetesurdeg (150 g) 210...

Tillagningstid: 90 minuter
32 portioner

Du behöver

  • 2 dl pumpafrön och solrosfrön
  • 250 g havregryn
  • 1 msk honung mild
  • 2.5 dl vatten rumstempererat
  • 1 st burk vetesurdeg (150 g)
  • 210 g vetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk kumminfrö nystötta
  • havremjöl och/eller vetemjöl till utbakning

Gör så här

1
Rosta fröna lätt, under omrörning, ett par minuter i het torr stekpanna för mera smak. Låt svalna.

2
Mixa havregrynen till mjöl i matberedare. Lös upp honungen i vattnet. Blanda surdegen med honungsvatten, 3 1/2 dl av havremjölet (spara resten till utbakning), vetemjöl, olja, salt, kummin och rostade frön till en fast deg, gärna i matberedare med degblandare. Låt degen vila minst 1 timme (eller över natt) för mera surdegskaraktär.

3
Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i 32 lika bitar (enklast med våg: Räkna cirka 35 g per brödbit). Trilla varje bit till en boll, kavla den oval, så tunt det bara går, omkring 1 mm. Strö en aning mjöl mellan deg och kavel om degen vill fastna. Lägg brödkakorna åtskiljda på papprad plåt efterhand. Grädda fylld plåt mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt kallna på galler.

4
Nej, det ska inte vara någon jäst i receptet.


Kommentar:
Tips! Havregrynen kan ersättas med grahamsmjöl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top