Du behöver
- 2 dl pumpafrön och solrosfrön
- 250 g havregryn
- 1 msk honung mild
- 2.5 dl vatten rumstempererat
- 1 st burk vetesurdeg (150 g)
- 210 g vetemjöl
- 1 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 2 tsk kumminfrö nystötta
- havremjöl och/eller vetemjöl till utbakning
Gör så här
1
Rosta fröna lätt, under omrörning, ett par minuter i het torr stekpanna för mera smak. Låt svalna.
2
Mixa havregrynen till mjöl i matberedare. Lös upp honungen i vattnet. Blanda surdegen med honungsvatten, 3 1/2 dl av havremjölet (spara resten till utbakning), vetemjöl, olja, salt, kummin och rostade frön till en fast deg, gärna i matberedare med degblandare. Låt degen vila minst 1 timme (eller över natt) för mera surdegskaraktär.
3
Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i 32 lika bitar (enklast med våg: Räkna cirka 35 g per brödbit). Trilla varje bit till en boll, kavla den oval, så tunt det bara går, omkring 1 mm. Strö en aning mjöl mellan deg och kavel om degen vill fastna. Lägg brödkakorna åtskiljda på papprad plåt efterhand. Grädda fylld plåt mitt i ugnen cirka 12 minuter. Låt kallna på galler.
4
Nej, det ska inte vara någon jäst i receptet.
Tips! Havregrynen kan ersättas med grahamsmjöl.