Du behöver
- 200 g svamp färsk t ex champinjoner eller en näve torkad svamp
- 1.5 l buljong
- 0.5 st lök hackad gul
- 4 dl carnaroliris
- smör till stekning
- 1.5 dl vitt vin
- 150 g grön sparris
- parmesanost en näve nyriven
- bladpersilja hackad
Gör så här
1
Lägg den torkade svampen i blöt. Värm buljongen.
2
Fräs hackad lök och ris i lite smör utan att det tar färg, tills löken är genomskinlig och riset ogenomskinligt. Häll på vitt vin, rör om och låt vinet koka in på låg värme.
3
Häll av svampspadet och tillsätt det i risotton, rör om och låt det koka in. Bryn samtidigt svampen i smör.
4
Häll varm buljong över riset så att det precis täcker. Rör om och låt vätskan koka in.
5
Blanda i hälften av svampen. Fortsätt att täcka riset med buljong, röra om och koka in, tills riskornen börjar bli färdigkokta efter ungefär 20 minuter.
6
Skär sparrisen i bitar och låt den koka med de sista minuterna.
7
Blanda i resten av svampen, en näve nyriven ost och hackad bladpersilja.
8
Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter med lock.
9
Servera till den härliga fänkålssalsiccian.
Recept ur boken ”Korv. Den godaste korven stoppar du själv” (Bonnier Fakta) av Kristoffer Franzén.