Tant Märtas kardemummaskorpor

Du behöver 50 g smör 2.5 dl mjölk 0.25 tsk salt 0.5 pkt jäst (25 g) 0.5 tsk kardemumma malen vetemjöl ca 6 dl Gör...


50 portioner

Du behöver

  • 50 g smör
  • 2.5 dl mjölk
  • 0.25 tsk salt
  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 0.5 tsk kardemumma malen
  • vetemjöl ca 6 dl

Gör så här

1
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 40 grader. Häll degspadet i en bunke och rör ut jästen. Blanda salt och kardemumma i vetemjölet. Blanda mjölet i mjölken till en deg. Älta och slå den blank och smidig. Strö lite mjöl på. Täck med bakduk. Jäs degen 40 minuter.

2
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela degen i tre lika stora delar. och rulla ut dem till längder. Lägg dem på smord eller papprad plåt. Jäs under bakduk cirka 40 minuter. Grädda mitt i ugnen i 175 grader cirka 15-20 minuter. Låt längderna kallna på galler.

3
Nästa dag skärs längderna i 2 centimeters tjocka skivor som delas. Lägg dem med snittytan upp på plåt. Rosta dem till fin färg mitt i ugnen i 200 grader 7-8 minuter. Torka dem sedan i 75 grader med ugnsluckan lite på glänt minst 3 timmar.


Kommentar:
Ett tips:
Skorporna kan ges en uppruggad yta genom att man delar skivorna med en gaffel innan de rostas och torkas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top