Tomatpaj med oliv och fetost

Du behöver Pajdeg: 4 dl vetemjöl 1 krm salt 100 g smör eller margarin 1 dl kesella 1 msk vatten Fyllning: 1 st purjolök stor...


4 portioner

Du behöver

Pajdeg:

4 dl vetemjöl
1 krm salt
100 g smör eller margarin
1 dl kesella
1 msk vatten

Fyllning:

1 st purjolök stor
1 msk olivolja
tapenade ca 1/2 burk à 135 g
8 st tomater medelstora
2.5 dl ost riven lagrad
200 g fetaost
0.5 dl vitlöksklyftor (ca 40 g)
8 st oliver
salt pepparmix
1 tsk timjan
1 st körsbärstomater kvist

Gör så här

1
Hacka samman mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Det går snabbt och lätt i en matberedare. Tillsätt kesella och eventuellt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila kallt en stund.

2
Kavla eller tryck ut den med handen i en form (cirka 24 centimeter i diameter). Förgrädda pajskalet, mitt i ugnen, 225 grader, 10–12 minuter.

3
Ansa, skölj och strimla purjon till fyllningen. Fräs den mjuk i olja. Låt den svalna.

4
Bred olivkrämen över pajskalets botten. Lägg på purjon.

5
Klä den översta pajkanten med folieremsor, annars kan pajdegen bli för mörk under den kommande långa gräddningen.

6
Skiva tomaterna och lägg på hälften. Strö på riven ost och smula över cirka hälften av fetaosten. Lägg på resten av tomaterna som taktegel och lägg på vitlöksklyftorna och oliverna. Pensla tomaterna med lite olivolja. Salta, peppra och krydda med timjan. Strö över resten av fetaosten.

7
Grädda pajen mitt i ugnen, 175 grader, 50-60 minuter. Pensla kvisttomaterna med olja och lägg på dem när cirka 10 minuter återstår av gräddningen.

8
Bjud med skivad rökt kalkonbröst, rökt oxinnanlår eller hamburgerkött och italiensk salami. Matyoghurt eller creme fraiche är gott till.


Kommentar:
Tips!
Pajskalet kan förberedas och gräddas i förväg och frysas. Den som inte tål gluten kan byta vetemjölet mot samma mängd fin glutenfri mjölmix baserad på vetestärkelse och som innehåller mjölk, till exempel Semper mix.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top