Du behöver
- 4 prt torskfilé à 150 g
- 1 tsk salt
- 2 dl linser gröna
- 1 st buljongtärning vegetarisk
- 2 st morötter
- 1 st purjolök
- 1 msk rapsolja
- 0.5 tsk salt och 1 nypa svartpeppar
- 1 msk persilja grovhackad
- 2 msk smör
- 1 dl crème fraîche
- 1 msk dill finhackad
- 1 msk citronsaft
- 0.5 tsk fänkålsfrön hela
- salt, svartpeppar
- citronklyftor till servering
Gör så här
1
Sätt ugnen på 150 grader. Strö ut salt över fisken och lägg den en stund att rimma i rumstemperatur. Det gör den fastare i konsistensen. Används fryst fisk kan du hoppa över det momentet.
2
Koka linserna enligt anvisning på förpackningen, använd gärna en buljongtärning för smakens skull.
3
Skala morötterna och skär i avlånga bitar. Snitta purjolöken och skölj i kallt vatten. Skär i mindre delar och dela på längden i mindre bitar. Hetta upp olja i en panna och rosta morötterna tills de får fin färg i några minuter. Tillsätt purjolöken och stek i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner de avrunna linserna och en del av persiljan.
4
Torka bort saltet från fisken med hushållspapper. Hetta upp smöret och stek fisken så att den får fin färg på bägge sidor. Baka klart i ugnen i cirka 5 minuter.
5
Rör samman creme fraiche, dill, persilja, citronsaft och fänkål till såsen. Smaka av med salt och peppar.
Rosta fänkålsfröna i torr stekpanna i någon minut. Låt svalna och rör ner i såsen för ännu mer smak.