Du behöver
- 15 stycken
- 1 kg äpplen
- 1 liter vatten
- 1 dl strösocker
- Mördeg:
- 200 g mjukt smör eller margarin
- 1 dl strösocker
- 1 ägg
- 5 dl vetemjöl
- Toscasmet:
- 200 g hasselnötskärnor eller sötmandel
- 2 dl strösocker
- 200 g smör/margarin
- 2 msk vetemjöl
- 4 msk mjölk
Gör så här
1
Börja med mördegen. Rör matfett och socker mjukt och smidigt. Rör i ägget och blanda försiktigt i mjölet. Låt degen vila cirka 1 timme i kyl.
2
3
Skala, halvera och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor, cirka 1 cm tjocka över “ryggen”. Förväll dem halvmjuka i kokande vatten med socker i. Låt klyftorna rinna av.
4
5
De färdiggräddade kakorna släpper lätt från de flesta formarna, men börja med att klippa tunna remsor av bakplåtspapper. Lägg dem i kryss i formen innan du trycker ut degen i ett cirka 3 mm tjockt lager i botten samt uppåt kanterna i formar som är drygt 9 cm i diameter upptill. (Givetvis kan du välja större formar och dela kakorna vid serveringen.)
6
7
Grädda kakorna mitt i 225 grader varm ugn, cirka tio minuter. Lyft ur kakorna när de svalnat något.
8
9
För att använda formarna igen bör de vara avsvalnade. Hacka nötter eller mandel till toscasmeten. Blanda dem med övriga ingredienser i en kastrull. Låt sjuda upp under omrörning.
10
11
Lägg äppelklyftor i mördegsformarna, häll på toscasmet och låt tarteletterna få fin färg mitt i 225 grader varm ugn, cirka 7 minuter. Ät dem aningen ljumma med vispad osötad grädde till.
Får du några tarteletter över så frys in dem. Skulle du få toscasmet över så kan man grädda tunna flarn på bakplåtspapper i 250 graders ugnsvärme. Dock mjuknar de ganska fort igen. Då kan man knöla ihop dem och äta dem som mjuk knäck.