Trippelmoussetårta med kokosbotten

Du behöver Kokosbotten 4 st äggvitor 2 msk strösocker 1.5 dl florsocker 3.5 dl riven kokos Mousse, grundsats 2.25 dl strösocker 0.5 dl ljus sirap...

Tillagningstid: 150 minuter
12 portioner

Du behöver

Kokosbotten

4 st äggvitor
2 msk strösocker
1.5 dl florsocker
3.5 dl riven kokos

Mousse, grundsats

2.25 dl strösocker
0.5 dl ljus sirap
1.5 dl vatten
6 st äggulor

Rabarbermousse

1 dl mousse från grundsatsen
100 g rabarber (så röd som möjligt), finskuren
3 msk vatten
1.5 st gelatinblad
2.5 dl vispgrädde

Vit chokladmousse

0.75 dl mousse från grundsatsen
1.5 st gelatinblad
100 g vit choklad smält i mikrovågsugnen
2.5 dl vispgrädde

Jordgubbsmousse

1 dl mousse från grundsatsen
100 g jordgubbar (cirka 2 dl)
1.5 st gelatinblad
2.5 dl vispgrädde

Gör så här

1
Botten

2
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa äggvitorna hårt i en bunke. Tillsätt sockret och fortsätt vispa i någon minut. Rör försiktigt ner florsocker och kokos. Häll smeten i en smord rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen tills kokoskakan är lätt gyllenbrun, 15 minuter. Ta ut och låt svalna. Platta till lite med handen så botten blir kompakt.

3

4
Mousse grundsats

5
Koka socker, sirap och vatten i en kastrull till 120 grader. Vispa under tiden ägg-gulorna pösigt. Tillsätt den kokta sockerlagen och vispa ihop under ytterligare några minuter.

6

7
Rabarbermousse

8
Börja med rabarberpurén. Koka finskuren rabarber mjuk med vatten och låt svalna. Mixa till en puré. Blanda ½ dl av grundmoussen med rabarberpurén.

9
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Smält dem sedan i

10
mikron i cirka 5 sekunder. Låt gelatinet svalna något. Rör ner 1/2 dl grundmousse lite i taget i gelatinet. Rör sedan ner rabarbern i gelatinsmeten. Vispa grädden och rör ner den. Häll rabarbermoussen i tårtformen med kokosbotten. Fördela

11
rabarbermoussen jämnt, ställ sedan formen i frysen tills moussen stelnat. Det tar cirka 1 timme.

12

13
Vit chokladmousse

14
Upprepa samma procedur som med rabarbermoussen;

15
Blanda hälften av grundmoussen med smält vit choklad. (Smält den vita chokladen i vattenbad eller i mikron några sekunder i taget, rör emellan. Den får inte bli för varm då blir den grynig).

16
Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Smält dem sedan i mikron i cirka 5 sekunder. Låt svalna.

17
Blanda resten av grundmoussen med gelatin. Rör ner den vita chokladmoussen lite i taget i gelatinet och rör till en slät smet. Vispa grädden och blanda ner den lite i taget.

18
Fördela moussen jämnt över tårtan. Frys in igen.

19

20
Jordgubbsmousse

21
Börja med att mixa jordgubbarna till en puré. Upprepa sedan samma procedur som med övriga mousselager. Fördela i ett jämnt tredje mousselager på tårtan och frys in tårtan i ett par

22
timmar. Ta fram moussetårtan och låt den tina innan den serveras. Dekorera med kokosflarn.


Kommentar:
Edvin Swenson i Vadstena, har skickat in receptet på tårtan till Icakurirens stora sommartårttävling 2012.
Tid 2 timmar och 30 minuter + tid att frysa

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top