Tunnbröd från Halltorp

Du behöver 5 dl vatten (37 grader) 25 g jäst 2.5 tsk salt 7.5 dl grovt rågmjöl vetemjöl ca 6 dl 2.5 msk linfrö sesamfrö...


20 portioner

Du behöver

  • 5 dl vatten (37 grader)
  • 25 g jäst
  • 2.5 tsk salt
  • 7.5 dl grovt rågmjöl
  • vetemjöl ca 6 dl
  • 2.5 msk linfrö sesamfrö och solrosfrö

Gör så här

1
Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt salt och rågmjöl och arbeta in det i degvätskan. Tillsätt cirka 4 1/2 dl av vetemjölet och arbeta ihop allt till en smidig deg. Låt den vila i 30 minuter.

2
Sätt ugnen på 200 grader.

3
Forma degen till en rulle och skär den efter hand i cirka 20 bitar. Kavla ut dem i resten av mjölet till tunna kakor och låt dem jäsa i 20 minuter. Borsta av eventuellt överflödigt mjöl och nagga dem lätt med en gaffel.

4
Lägg kakorna på het plåt och grädda 5-6 minuter.


Kommentar:
Det här vidunderligt goda tunnbrödet bakas på Halltorps Gästgiveri, som ligger nästan mitt på Öland.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top