Två små grova morgonbröd

Du behöver Rågbullar: 5 dl vatten 50 g jäst 1 msk olja 2 tsk salt 2 msk apelsinmarmelad 2 dl vetegroddar eller vetekli 6 dl...


48 portioner

Du behöver

Rågbullar:

5 dl vatten
50 g jäst
1 msk olja
2 tsk salt
2 msk apelsinmarmelad
2 dl vetegroddar eller vetekli
6 dl rågsikt
vetemjöl ca 6 dl

Grahamsbullar:

5 dl vatten
50 g jäst
1 dl olja
2 tsk salt
1 dl vetekli eller vetegroddar
1 l grahamsmjöl
vetemjöl ca 3 dl

Gör så här

1
Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i en del av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet (apelsinmarmeladen) och groddar eller kli. Arbeta först in rågsikt/grahamsmjöl och sist vetemjöl till en fast deg. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats ca 40 minuter.

2
Arbeta degen blank och smidig i bunken. Stjälp upp den på mjölat bakbord. Dela den mitt itu och rulla varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och trilla dem till runda bullar som läggs på en papprad plåt. Täck med bakduk och låt bröden jäsa färdigt på dragfri plats ca 25 minuter.

3
Ställ in plåten, med bakduk och allt, i frysen. Efter 3 timmar kan de frysta bull-ämnena stoppas in i plastpåsar. Krama ur luften ur påsarna, förslut och frysförvara.

4
Nygräddade bullar till frukost: Allra först på morgonen tar du fram så många bullar du vill ha. Lägg dem på en papprad plåt så att de tinar. Värm samtidigt ugnen till 225 grader. Ställ sedan in bullarna på nedersta falsen i den heta ugnen och grädda dem ca 15 minuter. Vill du har mera färg på bullarna, ställ dem högre upp i ugnen de sista minuterna. Låt bullarna svalna under bakduk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top