Stäng X
 













































































 
 
 

Annons:

 
Ullas köttbullar med gräddsås
Foto: Björn Tesch

Ullas köttbullar med gräddsås

 
Matlagningsvy

Recept från

 
 

Betyg (25)

Matskribent

 
 

Nyckelord

Ingredienser

6 portioner

Tillagningstid: 50 min.

  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk + 1dl grädde
  • 1 gul lök, råriven
  • 1 msk svensk senap (typ Slotts)
  • 1 1/2 tsk salt, 1 tsk vitpeppar
  • 1/2 msk epice riche (fyra kryddor)
  • 1 tsk socker
  • 800 g färs (30 % fläsk, 70 % nöt)
  • 1 ägg
  • rapsolja och smör till stekning
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk spad från smörgåsgurka
  • 1 msk svartvinbärsgelé

Gör så här

  • Blanda ströbröd, mjölk och grädde, låt svälla cirka tio minuter. Blanda i lök, senap och kryddor. Blanda färsen med ägget och tillsätt därefter brödblandningen. Rulla lagom stora bullar med blöta händer och lägg på fuktat fat. Stek köttbullarna i olja och smör, inte för många åt gången.
  • Sås:
  • Koka ur pannan med vatten och fond. Vispa loss stekresterna, tillsätt grädden och koka på låg värme cirka 5 minuter. Tillsätt lite spad från smörgåsgurka och vinbärsgelén. Smaka av med salt och peppar. Värm köttbullarna i såsen om du vill och bjud inlagd gurka, rårörda lingon och potatispuré till.

Kommentarer

Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.

 

Kommentarer

 

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
 
 
 
 

Annons: