Uppochnerkaka med rabarber

Du behöver 250 g rabarber skivad 1.25 dl strösocker 2 msk smält smör 0.5 st citron det finrivna skalet 2 st ägg 2.5 dl socker...

Tillagningstid: 20 minuter
10 portioner

Du behöver

  • 250 g rabarber skivad
  • 1.25 dl strösocker
  • 2 msk smält smör
  • 0.5 st citron det finrivna skalet
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1.5 tsk bakpulver
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk koncentrerad apelsinjuice
  • 5 msk hett vatten
  • vispgrädde till servering

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rabarber, strösocker, smör och rivet citronskal i en skål och häll det i botten av en väl smord sockerkaksform.

2
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna. Rör i mjölblandningen, apelsinjuice och vatten. Häll smeten över rabarbern och grädda i nederdelen av ugnen cirka 1 timme. Vänd upp kakan på ett fat när den är varm och låt formen ligga kvar en stund. Skär upp i bitar och servera gärna med en klick vispad grädde.


Kommentar:
Tips! Lägg en rundel med bakplåtspapper i botten av formen så går det lättare att få ut hela kakan. Om du använder en form med löstagbar botten kan sockerblandning rinna ut i ugnen. Lägg skyddande folie i botten av ugnen eller ställ in en stor ugnsform som samlar upp eventuellt spill.
Receptet är skapat av Inger Adielsson

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top