Du behöver
- 250 g rabarber skivad
- 1.25 dl strösocker
- 2 msk smält smör
- 0.5 st citron det finrivna skalet
- 2 st ägg
- 2.5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1.5 tsk bakpulver
- 0.5 tsk salt
- 1 msk koncentrerad apelsinjuice
- 5 msk hett vatten
- vispgrädde till servering
Gör så här
1
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda rabarber, strösocker, smör och rivet citronskal i en skål och häll det i botten av en väl smord sockerkaksform.
2
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna. Rör i mjölblandningen, apelsinjuice och vatten. Häll smeten över rabarbern och grädda i nederdelen av ugnen cirka 1 timme. Vänd upp kakan på ett fat när den är varm och låt formen ligga kvar en stund. Skär upp i bitar och servera gärna med en klick vispad grädde.
Tips! Lägg en rundel med bakplåtspapper i botten av formen så går det lättare att få ut hela kakan. Om du använder en form med löstagbar botten kan sockerblandning rinna ut i ugnen. Lägg skyddande folie i botten av ugnen eller ställ in en stor ugnsform som samlar upp eventuellt spill.
Receptet är skapat av Inger Adielsson