Stäng X
 













































































 
 
 

Annons:

 
Västerbottenpaj
Foto: Susanne Almers

Västerbottenpaj

 
Matlagningsvy

Recept från

 
 

Betyg (396)

 
 

Nyckelord

Ingredienser

10 bitar

  • Deg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 1 msk vatten
  • rivet skal av en citron
  • Fyllning:
  • 3 ägg
  • 3 dl gräddfil
  • 150 gram riven västerbottenost
  • 1/2 tsk salt
  • 1 kryddmått vitpeppar

Gör så här

  • Mät upp mjölet. Skär kylskåpskallt smör i små bitar och blanda med mjölet. Tillsätt vatten och rivet citronskal och arbeta med fingrarna samman degen utan att överarbeta den. Låt den vila minst 30 minuter övertäckt i kylskåpet. Tryck ut degen i en pajform, 24 cm i diameter. Förgrädda 10-15 minuter i 225 grader. Ta ut formen och sänk värmen till 200 grader.
  • Vispa äggen till skum och blanda med gräddfilen. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Fyll pajskalet med ostblandningen och sätt in i ugnen. Grädda pajen gyllene i cirka 25 minuter.
 

Kommentarer

 

# 01 Jättegod

Jag brukar göra mer fyllning än vad som står. Gillar den tjockare. Ett säkert kort. Gästerna ber alltid om receptet.

2012-09-13, 13:56 | Inger F

# 02 Västerbottenpaj

Supergod västerbottenpaj. Lätt att göra också.

2012-02-29, 21:23 | Klara J

# 03 Sagolikt god!

Blev bjuden på denna paj hos en bekant och tyckte att det var bland det godaste jag någonsin smakat. Det var nog mycket citronskalets förtjänst att det blev en sådan smaksensation, för Västerbottenspaj är ju alltid jättegott. Men sällan har jag smakat en sådan ljuvlig version av denna klassiker. Gjorde den själv några dagar senare, och den blev lika god. Slutsats: vem som helst kan laga denna paj och den kommer att bli kalasbra!

2011-08-29, 21:06 | Malin Forsgren

# 04 Sandra

Super god , la in färska kantareller med :) En fråga , hur länge håller den sig i kylen ?

2011-08-22, 16:08 | Sandra

# 05

Kanonrecept, blev en helt perfekt västerbottenspaj!
Jättegott med citronzest i pajdegen, det gav en fräsch smak.

2011-08-09, 20:16 | Katarina

# 06 Pajen blev jättegod

Jag gjorde västerbottenpajen, den blev jättelyckad!

2011-04-01, 10:44 | Sara

# 07 Jättegod!

Jättegott med citron skal i pajskalet. Servera med gräddfil, röd kaviar och rödlök var för sig eller blanda som en sås.

2010-10-30, 11:52 | Jeanette

# 08 Namn

Osten som används heter "Västerbottensost" och pajen borde därför heta "Västerbottenspaj". Glöm inte s:et!

2010-10-05, 16:42 | Tobbe

# 09 Bra

Lättbakad, mycket god både varm och kall.

2010-07-09, 09:33 | Kerstin Lindgren

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
 
1 | 2 |
 
 
 

Annons: