Västerbottenscheesecake med vinbärstopping

Du behöver Botten: 8 skivor grovt bröd 50 g smör, smält Fyllning: 3 dl visp- eller mellangrädde 1/2 tsk chilipulver 1/2 tsk vitpeppar 300 g...


4 portioner

Du behöver

  • Botten:
  • 8 skivor grovt bröd
  • 50 g smör, smält
  • Fyllning:
  • 3 dl visp- eller mellangrädde
  • 1/2 tsk chilipulver
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 300 g Västerbottensost, riven
  • salt
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vinbärssaft, lättsötad

Gör så här

1
Fodra en 1 1/2-liters brödform med plastfolie. Mixa bröd och smör och tryck ut i formen till en jämn botten. Ställ in i kylen.

2

3
Koka upp grädde, chilipulver, och peppar. Dra kastrullen från plattan. Vispa ner osten tills den smält helt och låt svalna. Smaka av med salt och häll i formen. Låt stelna över natten.

4

5
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter, krama ur och smält med 1 dl saft. Rör ner resterande saft och häll gelén över ostkakan. Låt stelna i kyl. Skär i små bitar, doppa kniven i varmt vatten mellan snitten.

6
Servera gärna med ett glas champagne.


Kommentar:
Tips! Smaksätt efter humör och smak. Till exempel med kummin, örtkryddor eller vitlök. Vinbärssaften går bra att byta ut mot till exempel utspädd havtornsjuice eller lingondricka.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top