Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 100 g mandelmassa riven
- 125 g smör
- 1 st ägg (storlek M)
- 2 st gelatinblad
- 2.5 dl vaniljsås vispbar
- 1 l jordgubbar
- grönmynta eller citronmeliss
- torkad blåklint
Gör så här
1
Smula mjöl, mandelmassa och kallt smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt
2
ägget och låt maskinen arbeta tills degen precis börjar samla sig.
3
4
Stjälp upp den på bakbordet och tryck ihop den till en boll.
5
Kavla ut degen med rikligt med mjöl till en rundel om cirka 30 centimeter i diameter. Smörj bottnen på en pajform, 24 centimeter i diameter.
6
7
Lägg i degen och renskär ovanpå formkanten. Nagga bottnen. Sätt formen i kylskåpet cirka 1 timme.
8
9
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader 10–15 minuter, tills det fått fin färg. Ta ut och låt det svalna i formen, men lossa pajskalet från formen innan det har svalnat helt.
10
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisning på påsen.
11
12
Vispa vaniljsåsen till mjukt skum. Smält gelatinbladen några sekunder i mikron och rör ner i vaniljskummet. Fyll vaniljsåsen i pajskalet och sätt det i kylskåpet. Så långt kan pajen förberedas dagen före.
13
14
Skölj jordgubbarna, låt dem droppa av och snoppa dem om så önskas. Arrangera dem ovanpå vaniljsåsen i pajen och runt om pajen på fatet. Garnera med gröna blad och eventuellt torkad blåklint.