Vanilj- och jordgubbspaj med mandelmassa i pajskalet

Du behöver 3 dl vetemjöl 100 g mandelmassa riven 125 g smör 1 st ägg (storlek M) 2 st gelatinblad 2.5 dl vaniljsås vispbar 1...


8 portioner

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g mandelmassa riven
  • 125 g smör
  • 1 st ägg (storlek M)
  • 2 st gelatinblad
  • 2.5 dl vaniljsås vispbar
  • 1 l jordgubbar
  • grönmynta eller citronmeliss
  • torkad blåklint

Gör så här

1
Smula mjöl, mandelmassa och kallt smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt

2
ägget och låt maskinen arbeta tills degen precis börjar samla sig.

3

4
Stjälp upp den på bakbordet och tryck ihop den till en boll.

5
Kavla ut degen med rikligt med mjöl till en rundel om cirka 30 centimeter i diameter. Smörj bottnen på en pajform, 24 centimeter i diameter.

6

7
Lägg i degen och renskär ovanpå formkanten. Nagga bottnen. Sätt formen i kylskåpet cirka 1 timme.

8

9
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 225 grader 10–15 minuter, tills det fått fin färg. Ta ut och låt det svalna i formen, men lossa pajskalet från formen innan det har svalnat helt.

10
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisning på påsen.

11

12
Vispa vaniljsåsen till mjukt skum. Smält gelatinbladen några sekunder i mikron och rör ner i vaniljskummet. Fyll vaniljsåsen i pajskalet och sätt det i kylskåpet. Så långt kan pajen förberedas dagen före.

13

14
Skölj jordgubbarna, låt dem droppa av och snoppa dem om så önskas. Arrangera dem ovanpå vaniljsåsen i pajen och runt om pajen på fatet. Garnera med gröna blad och eventuellt torkad blåklint.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top