Du behöver
- 4 palsternackor
- 6–8 jordärtskockor
- 3 msk olivolja
- salt och svartpeppar
- 400 g varmrökt sidfläsk
- 50 g valnötter, rostade i torr panna
- 50 g parmesanost, flagad
- 3 msk olivolja
- 3 msk vit balsamvinäger
- 1 tsk flytande honung
- 1 ask salladsskott, t ex ruccola eller mangold
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Skala palsternackorna och skär i grova bitar. Skrapa bort det mesta av skalet från jordärtskockorna med en vass kniv. Dela i halvor. Lägg palsternackor och jordärtskockor på en plåt och ringla över olja. Krydda med salt och peppar och blanda. Rosta mitt i ugnen i cirka 15–20 minuter tills grönsakerna känns mjuka och fått fin färg.
2
Skär bort svålen om den sitter kvar på fläsket och skär ner fläsket i mindre bitar. Stek det knaprigt på bägge sidor i en panna. Lägg på hushållspapper så att fettet rinner av. Grovhacka valnötterna och blanda med parmesanosten. Blanda olja med vin-äger och honung, smaka av med salt och peppar. Lägg upp ljumma rotfrukter på ett fat och varva med sidfläsk, nötter och parmesanost. Ringla över dressingen och toppa med salladsskott.