Varmrökt fisk med whiskysås

Du behöver Whiskysås: bananschalottenlökar 2 msk smör 2 msk hönsfond koncentrerad 3 dl vatten 2 dl rödvin fruktigt 0.5 dl sherry eller madeira 1.5 msk...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

Whiskysås:

bananschalottenlökar
2 msk smör
2 msk hönsfond koncentrerad
3 dl vatten
2 dl rödvin fruktigt
0.5 dl sherry eller madeira
1.5 msk whisky orökig
2 msk såsredning mörk
1 msk balsamvinäger röd
salt och peppar
0.5 st röd chili skivad

Sallad:

1 kg färskpotatis
0.5 dl valnötskärnor
blodgrapefrukt
2 st päron nätt och jämnt mogna
sallad ett par nävar
flingsalt
svartpeppar nymalen
1 msk balsamvinäger (ljus)
1 msk honung
1 msk vatten ljumt
600 g rökt fisk röding, öring eller lax

Gör så här

1
Whiskysås: Halvera, skala och finhacka lökarna. Låt småputtra i smöret i kastrull minst 7 minuter. Tillsätt fond, vatten, vin och whisky, koka upp och låt koka ner på hög värme till cirka 4 deciliter. Vispa i såsredning och låt småputtra någon minut. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar, strö på chiliringar strax före servering.

2
Sallad: Tvätta potatisen och koka den i saltat vatten. Slå bort vattnet, låt ånga av. Rosta nötterna lätt i torr, het stekpanna.

3
Skär skalet av grapefrukten med vass kniv, hela den vita ytterhinnan ska bort. Skär sedan ut klyftfiléer mellan sidohinnorna, in mot mitten. Skölj, kärna ur och klyfta päronen, droppa på lite grapefruktjuice så att skivorna inte mörknar. Fördela salladsbladen i vid skål. Halvera potatisarna och blanda dem med päron och grapefrukt över salladen. Bryt nötterna och strö over. Salta och peppra. Blanda vinäger, honung och vatten och droppa över salladen.

4
Ljumma fisken 10 minuter i 150 grader varm ugn före servering. Servera med sås och sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top