Stäng X
 













































































 
 
 

Annons:

 
Vegetarisk gratäng
Foto: Hans B Eriksson

Vegetarisk gratäng

 
Matlagningsvy

Recept från

 
 

Betyg (8)

Matskribent

 
 

Nyckelord

Ingredienser

4 portioner

  • Potatis- och palsternacksmos:
  • 1 kg potatis av fastare sort
  • 2 palsternackor
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 dl standardmjölk, 3 %
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • riven muskotnöt
  • Tomatsås:
  • 1 hackad gul lök
  • 2 morötter
  • 1 msk olja
  • 1 förpackning krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1/2 msk oregano
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 dl riven ost

Gör så här

  • Skala och tärna potatis och palsternackor och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och kör med elvispens degkrokar direkt ner i kastrullen. Rör ner matfettet, mjölken och kryddorna - använd inte elvispen för länge för då finns det risk att moset blir segt. Lägg det varma moset i en gratängform.
  • Under tiden rotsakerna kokar kan du göra tomatsåsen. Fräs löken och de grovrivna morötterna i olja i en kastrull. Häll i krossade tomater och tomatpuré och låt det koka ihop med buljongtärningen, vitlöken och kryddorna några minuter. Häll tomatsåsen över moset och toppa det hela med ost. Gratinera det i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter, eller till osten har fått färg. Servera med en grönsallad.
 

Kommentarer

 

# 01 Tips!

Stek sojafärs eller quornfärs och låt det koka med tomatsåsen. Mycket bra protein.

2012-12-10, 02:03 | Edwin

Skriv kommentar

Rubrik:
Namn:
   
 
 
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
 
 
 

Annons: