Du behöver
- 0.5 dl hasselnötter
- 2 st fänkål
- 500 g morötter
- 250 g palsternackor
- 4 st potatis medelstora
- 150 g steklök
- 7 st vitlöksklyftor
- 3.5 msk olivolja
- 10 st timjankvistar
- svartpeppar nymalen
- flingsalt
- 1.5 dl lätt crème fraiche (lätt)creme
- matyoghurt eller
- 2.5 msk gorgonzolaost
- blåmögelost eller
Gör så här
1
Rosta nötterna i en stekpanna. Låt svalna och hacka dem grovt. Sätt ugnen på 225–250 grader.
2
Ansa och skär fänkålen i klyftor. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i bitar. Skala potatisen och klyfta den. Skala steklöken.
3
Lägg fänkål, morötter, palsternacka, steklök, potatis och vitlök på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan, blanda väl och bred ut i ett lager. Sätt plåten i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Blanda i timjan, peppra och smula över flingsalt efter halva tiden.
4
Blanda creme fraichen med gorgonzolan och servera krämen vid sidan om, som dipp.
Tips! Använd gärna ekologiska rotsaker. De behöver inte skalas, men tvätta dem noga!