Vitkålssoppa med lammfrikadeller

Du behöver 300 g vitkål 0.5 st gul lök 2 msk olivolja 2.5 tsk mejram torkad 4 dl mjölk 3% 7 dl vatten 2 st...


4 portioner

Du behöver

  • 300 g vitkål
  • 0.5 st gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 2.5 tsk mejram torkad
  • 4 dl mjölk 3%
  • 7 dl vatten
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • salt
  • vitpeppar

Kryddiga lammfärsfrikadeller:

0.5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
200 g lammfärs
1.5 tsk salt
0.5 dl ströbröd
1 msk basilika torkad
0.5 msk oregano
1 msk brun farin eller strösocker
0.5 dl persilja finhackad
mjölk 1 1/2 DL

Gör så här

1
Börja med frikadellerna. Finhacka löken och pressa vitlöksklyftan. Blanda alla ingredienserna, men tillsätt lite mjölk i taget. Det beror på färsen hur mycket mjölk som behövs. Smeten ska vara ganska lös, men ändå kunna rullas. Rulla cirka 16 bollar av satsen.

2
Strimla vitkålen fint och hacka löken. Häll olivoljan i varm gryta och fräs löken så att den blir glansig utan att ta färg. Tillsätt mejram, mjölk, vatten och buljongtärningar. Salta och peppra och låt koka cirka 15 minuter. Lägg i de råa lammfrikadellerna efter halva tiden. När alla frikadellerna flutit upp till ytan är de klara.


Kommentar:
Anna Einarsson är kock på Fresh på S:t Eriksgatan i Stockholm.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top