Du behöver
- 500 g skinka färsk i bit
- 2 st paprikor olika färger
- 2 st morötter
- 1 st purjolök
- 2 msk sesamfrön
- 2 msk olja t ex solrosolja
- 0.5 tsk salt
- 0.5 dl kinesisk soja
- 2 msk vatten
- 1 msk brun farin
- 1 msk vinäger
- 1.5 tsk sambal oelek
- 1 tsk sesamolja
Gör så här
1
Skär skinkan i tunna strimlor. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Skölj och strimla purjolöken. Rosta sesamfröna i en torr, het wok eller stor stekpanna tills de fått fin färg. Ta upp på ett fat.
2
Woka skinka och grönsaker i oljan under omrörning cirka 5 minuter. Krydda med salt. Blanda sojan med vatten, farin, vinäger, sambal oelek och sesamolja. Häll blandningen i woken och låt puttra några minuter. Strö sesamfröna över woken och servera med jasminris eller nudlar.
Bjud på äppelwok till dessert. Woka 4 urkärnade, klyftade äpplen i 2 msk olja, till exempel rapsolja, 3-5 minuter. Tillsätt 2 msk flytande honung och 1 tsk vardera av mald ingefära, kanel och kardemumma. Strö över 1/2 dl hackade valnötter och servera med vaniljvisp.