Wok à la sesam

Du behöver 500 g skinka färsk i bit 2 st paprikor olika färger 2 st morötter 1 st purjolök 2 msk sesamfrön 2 msk olja...


4 portioner

Du behöver

  • 500 g skinka färsk i bit
  • 2 st paprikor olika färger
  • 2 st morötter
  • 1 st purjolök
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 msk olja t ex solrosolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl kinesisk soja
  • 2 msk vatten
  • 1 msk brun farin
  • 1 msk vinäger
  • 1.5 tsk sambal oelek
  • 1 tsk sesamolja

Gör så här

1
Skär skinkan i tunna strimlor. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Skala och skär morötterna i tunna strimlor. Skölj och strimla purjolöken. Rosta sesamfröna i en torr, het wok eller stor stekpanna tills de fått fin färg. Ta upp på ett fat.

2
Woka skinka och grönsaker i oljan under omrörning cirka 5 minuter. Krydda med salt. Blanda sojan med vatten, farin, vinäger, sambal oelek och sesamolja. Häll blandningen i woken och låt puttra några minuter. Strö sesamfröna över woken och servera med jasminris eller nudlar.


Kommentar:
Bjud på äppelwok till dessert. Woka 4 urkärnade, klyftade äpplen i 2 msk olja, till exempel rapsolja, 3-5 minuter. Tillsätt 2 msk flytande honung och 1 tsk vardera av mald ingefära, kanel och kardemumma. Strö över 1/2 dl hackade valnötter och servera med vaniljvisp.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top