Wrap-tunnbröd med potatis

Du behöver 12 g jäst (1/4 paket) 5 dl mjölk, 37 grader 2 msk (solros)olja 1 tsk salt 1 msk ljus sirap 1 stor kokt...

Tillagningstid: 120 minuter
16 portioner

Du behöver

  • 12 g jäst (1/4 paket)
  • 5 dl mjölk, 37 grader
  • 2 msk (solros)olja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 stor kokt kall potatis
  • ca 700 g (12 3/4 dl) rågsikt
  • + någon deciliter efter jäsning
  • vetemjöl till utbakning

Gör så här

1
Smula jästen i bunke, och vispa ut den i ljum mjölk. Tillsätt olja, salt och sirap. Riv i potatisen och arbeta i mjölet, lite i sänder. Bearbeta degen kraftigt, låt den jäsa 45 minuter på dragfri plats, under handduk.

2
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Arbeta ihop degen i bunken igen, tillsätt mera mjöl halvdecilitervis tills den är hanterbart oklibbig. Dela i 16 bitar, trilla dem till bullar. Tryck och kavla ut varje bulle på mjölad bänk till rund platta,?16 centimeter i diameter. Nagga djupt och tätt. Grädda efterhand, två bröd i sänder på papprad plåt mitt i ugnen cirka 6 minuter, till ljus färg. Låt svalna mellan rena handdukar.


Kommentar:
Tips! Kan frysas, men blir skörare då. Degen kan halveras.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top