Du behöver
- 12 g jäst (1/4 paket)
- 5 dl mjölk, 37 grader
- 2 msk (solros)olja
- 1 tsk salt
- 1 msk ljus sirap
- 1 stor kokt kall potatis
- ca 700 g (12 3/4 dl) rågsikt
- + någon deciliter efter jäsning
- vetemjöl till utbakning
Gör så här
1
Smula jästen i bunke, och vispa ut den i ljum mjölk. Tillsätt olja, salt och sirap. Riv i potatisen och arbeta i mjölet, lite i sänder. Bearbeta degen kraftigt, låt den jäsa 45 minuter på dragfri plats, under handduk.
2
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Arbeta ihop degen i bunken igen, tillsätt mera mjöl halvdecilitervis tills den är hanterbart oklibbig. Dela i 16 bitar, trilla dem till bullar. Tryck och kavla ut varje bulle på mjölad bänk till rund platta,?16 centimeter i diameter. Nagga djupt och tätt. Grädda efterhand, två bröd i sänder på papprad plåt mitt i ugnen cirka 6 minuter, till ljus färg. Låt svalna mellan rena handdukar.
Tips! Kan frysas, men blir skörare då. Degen kan halveras.