Du behöver
- 2 dl matolja neutral
- 1 st äggula
- 1 msk senap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk salt
- 2 tsk vatten
- 2 st smörgåskrasse askar
- 8 st ägg kokta
- 700 g räkor (ca 280 g utan skal)
- 100 g löjrom
- 1 st citron dillkvistar och lite ätbara blommor till dekorering
Gör så här
1
För att göra rökt majonnäs behövs såklart en rök, en så kallad aburök duger bra.
2
Hetta upp röken med alspån tills det börjar ryka ordentligt.
3
Häll matoljan i ett värmetåligt kärl. Ställ in i röken och låt stå där i cirka 1 minut. Låt oljan svalna.
4
Vispa samman äggula, senap, vinäger, salt och vatten.
5
Tillsätt den rökta oljan försiktigt under oavbruten vispning.
6
Klipp krassen och lägg den som en bädd på ett fat.
7
Dela äggen och lägg halvorna på krassen.
8
Dekorera med räkor, löjrom och små klickar rökt majonnäs.
9
Pynta fatet med lite citronskivor och ätbara blommor, till exempel salviablommor.
10
Tips! Det går självklart lika bra att servera äggsalladen med vanlig majonnäs.
Receptet är från Tareq Taylors bok “Om mat och kärlek” (Ica Bokförlag).