Älgstek i gryta

Du behöver 1.2 kg älgstek nätad eller uppbunden apelsin bara det tunna gula 1 tsk salt 1 krm svartpeppar 1.5 msk smör 3 st persiljekvist...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.2 kg älgstek nätad eller uppbunden
  • apelsin bara det tunna gula
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1.5 msk smör
  • 3 st persiljekvist
  • sås
  • 2.5 dl mjölk och köttbuljong
  • 1/2–1 dl vispgrädde
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 msk rönnbärsgelé eller svartvinbärsgelé
  • 1 msk redningsmjöl brunt
  • salt, svartpeppar

Gör så här

1
Skölj köttet och torka med kökspapper. Lägg in strimlor av apelsinskal under nätet eller uppbindningssnöret. Salta och peppra runt om.

2
Bryn steken runt om i en stekgryta på drygt medelvarm platta. Smöret får inte bli bränt. Sätt stektermometer i köttet.

3
Lägg persiljekvistar i grytan, häll på mjölk och buljong tills vätskan täcker ungefär en fjärdedel av steken.

4
Koka upp, lägg lock på grytan och sjud på svag värme tills kötttermometern visar 68–70 grader, cirka 45 minuter, tiden kan variera. Vänd steken en gång under tiden. Ta upp steken och låt vila under alfolie minst 15 minuter.

5
Sås Mixa skyn alldeles slät med stavmixer eftersom vätskan flockar sig under kokningen. Mixa ner grädde, tomatpuré och rönnbärs­gelé om så önskas. Red av såsen och smaka av med salt och peppar.

6
Skiva steken och servera den med såsen, rönnbärsgelé, gröna bönor och bakad potatis med en smörklick.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top