Anjovistorsk med purjoröra

Du behöver ca 600 g färsk eller djupfryst torskfilé ca 1/2 tsk salt 1 ask (125 g) ansjovisfilé hackad persilja Morots/purjoröra: 2 morötter 1 stor...


4 portioner

Du behöver

  • ca 600 g färsk eller djupfryst torskfilé
  • ca 1/2 tsk salt
  • 1 ask (125 g) ansjovisfilé
  • hackad persilja
  • Morots/purjoröra:
  • 2 morötter
  • 1 stor purjolök
  • ca 1/2 dl crème fraîche
  • ca 1 krm salt

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Skölj färska filéer; skär stora filéer i mindre bitar. Ta bort eventuellt kvarvarande ben. Eller halvtina djupfryst fisk i block och skär det i cirka 2 cm tjocka skivor.

3
Lägg ut filéer eller skivor i ett lager i en lätt smord ugnssäker form och strö över lite salt. Fördela ansjovisen på torsken. Täck formen med aluminiumfolie och sätt den i ugnen. Låt fisken koka/sjuda 15-20 minuter (filéstorleken avgör tiden) tills den blir vit rakt igenom.

4
Koka potatis under tiden.

5
Skrapa, skölj och skär morötterna i små bitar. Snitta upp purjon på längden, skölj den i alla skrymslen och skiva den ganska tunt. Lägg morot och purjo i kokande lättsaltat vatten, koka det hela nätt och jämnt mjukt.

6
Sila av vattnet, låt blandningen rinna av och blanda (bara “bind ihop” den) med lite crème fraîche. Samt smaka av med en aning salt. Strö persilja över ansjovistorsken och servera den het med morots/purjoröran och kokt eller pressad potatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top