Du behöver

  • 1 färsk kyckling
  • 5-6 ringar torkat äpple
  • 1 msk russin
  • 4-5 cl calvados (franskt äppelbrännvin)
  • 1 dl philadelphiaost
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 tsk färsk hackad salvia
  • 1 nypa cayennepeppar
  • 30 g kycklinglever
  • 2 msk hackad gul lök
  • 1 tsk smör eller margarin
  • Cidersky:
  • ca 2 dl kycklingbuljong
  • ca 2 dl cider
  • 1 gul lök
  • 1 äpple
  • 1 msk smulad färsk timjan
  • Tillbehör:
  • kanelstekt äpple
  • mangold eller kål (savoykål, rödkål etc)

Gör så här

1
Lägg äppelringar och russin i blöt i calvados. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med gräddosten. Krydda också med hackad salvia och lite cayenne. Smält smör i en panna och fräs levern några minuter. Låt den svalna och dela den i mindre bitar.
2
Skär äppelringarna i mindre bitar och blanda sedan alla ingredienser till fyllningen.
3
Bena ur kycklingen, bred ut den på arbetsbordet med skinnsidan nedåt och bred på fyllningen. Rulla ihop den hårt - som en rulltårta - och bind om den med bomullssnöre. Salta och peppra.
4
Sätt ugnen på 200 grader.
5
Lägg rullen i en smord ugnsfast form med 2-3 dl vatten i botten. Stek kycklingrullen ca 45 minuter tills den fått färg på ovansidan och är genomstekt. Ös den då och då med skyn.
6
Cidersås: Skala och hacka löken. Skala äpplet och riv det grovt. Fräs lök och äpple i 1 msk smör i en panna, häll av skyn på långpannan i ugnen och häll i pannan med äpple-lök. Häll på cider och koka upp. Smaksätt med färsk timjan. Sjud några minuter och kör sedan såsen i mixer.
7
Skär upp den fyllda kycklingrullen i skivor och servera med såsen samt med kanelfrästa äppelklyftor.


Recept // Fler kyckling & fågelrecept