Du behöver
- 3 st aubergine (ca 750 g)
- salt
- 3 st vitlök finhackad
- 2 msk olivolja
- 3 st krossade tomater à 400 g
- 1 msk tomatpuré (gärna intenso)
- 2 st lagerblad
- 1 kruka basilika de strimlade bladen
- svartpeppar, strösocker
- olivolja till stekning
- 250 g mozzarella delad och tunnskivad
- 50 g parmesanost färskriven
- salladsblad och gott bröd till servering till servering
Gör så här
1
Skiva auberginen på längden i 1/2 centimeters skivor. Lägg i ett durkslag och strö över salt mellan varven. Låt dra ur vätska i en halvtimme.
2
Sätt ugnen på 175 grader.
3
Gör tomatsåsen under tiden. Fräs vitlöken i oljan i några minuter utan att den tar färg. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, lagerblad och basilika, låt koka ganska livligt i cirka 30 minuter tills såsen har reducerats. Smaka av med salt, svartpeppar och socker.
4
Skölj av aubergineskivorna hastigt och torka mellan rena kökshanddukar. Hetta upp olivolja i medelhet stekpanna och stek aubergineskivorna i omgångar ett par minuter på varje sida tills de är mjuka och fått fin färg, häll i mer olja mellan varven. Lägg på fat.
5
Varva allt i en ugnsform: Börja med ett lager aubergine, sedan tomatsås, sedan mozzarella och parmesan, i tre omgångar, så att översta lagret är ost.
6
Gratinera i ugnen i cirka 30 minuter, tills det bubblar och osten fått färg. Avsluta med några minuter under grill för fin färg.
7
Låt svalna något och servera med grönsallad och gott bröd.