Du behöver

  • 4 kycklingfiléer
  • salt
  • pepparmix
  • 8 baconskivor eller parmaskinka
  • tandpetare
  • 1 msk smör eller margarin
  • Örtsås:
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 msk färsk hackad citronbasilika eller vanlig basilika
  • ca 1 msk färsk hackad dragon eller 1 tsk torkad
  • 3-4 kvistar repad, färsk timjan eller 1 krm torkad
  • 1 dl vatten
  • 1 msk grönsaksfond (från flaska)
  • 1 tsk majsstärkelse, Maizena
  • 1 1/2 dl mellan- eller vispgrädde
  • 1 dl lätt-crème fraiche
  • 1/2-1 msk pressad saft av lime
  • några droppar kinesisk soja
  • ev. salt
  • nymald svartpeppar
  • Ostbakad potatis:
  • 4 stora potatisar av mjölig sort
  • 1 dl lätt-crème fraiche
  • 1-2 krm salt
  • ca 2 dl riven smakrik ost, t.ex. lagrad brännvinsost

Gör så här

1
Kycklingen:
2
Putsa filéerna, salta dem lätt och krydda med pepparmix. Linda ett par skivor bacon eller skinka runt varje filé och fäst med en tandpetare. Bryn köttet runt om i matfettet tills det får vacker färg. Lägg det i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen i 225 grader, cirka 15 minuter tills kycklingen är helt genomstekt.
3
Örtsåsen:
4
Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Stek löken mjuk och guldgul i matfettet i en traktörpanna. Tillsätt örtkryddorna och låt dem fräsa med ytterligare någon minut. Vispa samman vatten, fond och majsstärkelse och häll blandningen under omrörning i pannan. Tillsätt grädde och crème fraiche. Låt såsen sjuda 10-15 minuter. Rör då och då.
5
Häll av den steksky som bildats vid ugnsstekningen av kycklingen och häll den i såsen. Smaka av med limesaft och mer kryddor om det behövs. Späd eventuellt med lite vatten om såsen är alltför tjock.
6
Ostbakade potatisar:
7
Tvätta, torka och slå in potatisarna i aluminiumfolie. Stick runt om med en gaffel, så att de inte spricker i


Recept // Fler kyckling & fågelrecept